fallback

Нина Спасова в "Брюксел 1": Има два варианта за Ерусалим

По-възможният е нова интифада след решението на Тръмп

09.12.2017 | 15:47 Автор: Василена Василева

"Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там, отваря възможност за два варианта на развитие на събитията - военен вариант с поредна палестинска интифада или нов мирен план, в който неяснотата е дали палестниците ще го приемат." Това коментира журналистът Нина Спасова за предаването "Брюксел 1" с водещ с Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR. 

"По-възможният вариант е напрежението постепенно да ескалира и да станем свидетели на една нова война между Израел и палестинците - вече има призиви за нова интифада, тези земи преживяха 2 интифади 1987 и през 2000 година," коментира Нина Спасова. 

"Другият вариант и логиката на авторите на това решение на САЩ е то да подейства като електрошок на мирния процес между палестинците и Израел. През 93-та беше подписано споразумение между двете страни с американско посредничество, но това споразумение остана само на хартия. Сега по този втори сценарий е възможен нов мирен план. Според американските медии, в това число и според такъв сериозен вестник на "Ню Йорк Таймс", става дума за мирен процес, който вече се обсъжда между САЩ и саудитския престолонаследник. Планът предвижда САЩ да признаят палестинската държава, (призната вече от около 100 страни, вкл. България, но не и от САЩ), и да определят като нейна столица едно предградие на Ерусалим. Интересно ще е дали този план ще има успех и дали палестинците ще приемат това," коментира Спасова. 

"Според мен Тръмп малко избърза с обявяването, може би трябваше да изчака месеци на обсъждане на тези идеи, защото сега дори Саудитска Арабия, която е най-сериозният съюзник в момента на САЩ в региона, реагира негативно и каза, че това решение, обявено в този момент, е опасно," каза Нина Спасова. 

Само 13 държави са признали Ерусалим за столица. Останалите, включително и България, са с посолства в Тел Авив. 

Целия разговор с Нина Спасова, както и коментар защо Ердоган поиска ревизия на Договора от Лозана, можете да видите в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от Свят
fallback