След 40 години в затвора: Почина един от най-зловещите престъпници

Поръчителят на редица убийства Чарлз Менсън издъхна на 83-годишна възраст

20.11.2017 | 16:01 Редактор: Тодор Петров
След 40 години в затвора: Почина един от най-зловещите престъпници
След 40 години в затвора: Почина един от най-зловещите престъпници

След 40 години зад решетките почина един от най-известните американски престъпници на 20 век. Чарлз Менсън издъхна на 83-годишна възраст в калифорнийския затвор "Коркоран". 

В края 60-те Менсън създава комуна, отговорна за брутални убийства в Лос Анджелис. Една от жертвите му е бременната в деветия месец съпруга на режисьора Роман Полански – Шарън Тейт.

Менсън прекара последните 4 десетилетия в затвора с доживотна присъда за поръчителство на убийства. Преди дни беше преместен от затвора в болница в Калифорния заради влошено здраве.

"Самото име на Менсън се превърна в метафора на терора", коментира покойният вече прокурор Винсънт Булиози. Менсън вярвал в предстояща расова война, след която той щял да се превръне в лидер на нов свят с нов социален ред.

Менсън се превръща в един от най-забележителните престъпници, след като поръчва на последователите си, предимно млади жени, да убият седем души, за да предотвратят "расовата война". 

Въпреки че Менсън не е убил лично нито една от седемте жертви, той беше осъден на смърт като поръчител. През 1972 г. след въвеждането в щата Калифорния на мораториума за изпълнение на смъртното наказание, неговата присъда беше заменена с доживотен затвор. 

Оттогава насам Менсън е искал предсрочно освобождаване 12 пъти. Без успех. През 2014 г. поиска разрешение да се ожени за 26-годишната си почитателка Афтън Бъртън, но не го получи. 

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова!