fallback

Безработицата в Каталуния скочи

Почти 2000 компании, базирани в региона, преместиха своите офиси след разярилата се политическа криза

03.11.2017 | 21:11 Автор: Велислав Филипов

Регистрираните безработни в Каталуния рязко са се повишили през октомври, сочат данни. Нивото на безработните в региона е по-високо от всички останали региони в Испания, след като множество компании напуснаха Каталуния по време на най-лошата политическа криза в страната от десетилетия насам.

Почти 2000 компании, базирани в Каталуния, преместиха своите офиси извън региона през октомври, след като бе проведен забраненият от Мадрид вот за независимост, последван от отнемане на автономията на региона, съобщава Bloomberg TV Bulgara.

Броят на безработните в Испания отбелязва ръст за трети пореден месец, като се покачва с 1,67% през октомври спрямо предходния месец. Това означава, че още 56 844 души са останали без работа, като общият брой на безработните в Испания става 3,47 млн. души, сочат данните на Министерството на труда в Испания.  

В региона на Каталуния нивото на безработицата е нараснало с 3,47% или 14 698 души. Това е най-голямата загуба на работни места от всички региони на страната. В района на Мадрид, например, ръстът на безработицата е едва 0,8%.

Октомври често се свързва с период на нарастваща безработица, поради края на летния туристически сезон и освобождаването на временните работници в хотели и ресторанти.

fallback
Още от Свят
fallback