fallback

Пучдемон няма да търси политическо убежище в Белгия

Въпреки че избяга от Каталуния, той е устремен да се бори за независимостта на областта и демокрацията

31.10.2017 | 16:00 Автор: Иван Берберов

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да иска политическо убежище в Белгия. Това заяви самият той по време на пресконференция в белгийската столица. 

Въпреки че официални обвинения срещу него все още няма, ако те бъдат повдигнати, той и неговите колеги могат да получат присъди от по 30 години за подстрекаване на бунт.

Пучдемон допълни, че ще уважи резултатите от предсрочните избори в региона, планирани от испанското правителство на 21 декември. Той подчерта, че причината за неговото пътуване до Брюксел е, за да избегне потенциални конфликти, но беше категоричен – ще продължи да работи по въпроса за каталунската независимост и демокрацията. 

В Барселона, част от регионалния парламент отново се събра. Междувременно, конституционния съд на Испания анулира декларацията за независимост.

"Аз не искам нищо от белгийските политици. Нямам връзки. Искам да съм възможно най-неутрален. Аз съм тук, за да мога да действам със свобода и в безопасност. Ако испанските власти могат да гарантират на всички нас, включително и на мен, честен и независим процес, ние ще се върнем незабавно", заяви Пучдемон

fallback
Още от Свят
fallback