fallback

Прокуратурата погна Пучдемон, обвинява го в 3 престъпления

Бившият каталунски лидер търси политическо убежище в Брюксел

30.10.2017 | 19:02 Автор: Тодор Петров

Испанската прокуратура е напът да повдигне обвинения на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон за разпалване на бунт, незаконно присвояване на пълномощия и разхищение на държавни средства.

Обстановката в Барселона в първия работен ден след обявената независимост на Каталуния бе спокойно, въпреки новината за разследванията, които са започнали срещу Пучдемон.

Те трябва да бъдат прегледани от съдия преди да се стигне до евентуално дело. Става дума за поне три ключови обвинения срещу Пучдемон, неговия заместник и други членове на бившето каталунско правителство.

Общото наказание по трите обвинения срещу Пучдемон би било до 50 години затвор. Не е ясно дали ще бъде издаде заповед за неговия арест, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR в Барселона Цветана Балабанова.

Бившият каталунски лидер и петима членове на сваленото правителство се намират в Брюксел и най-вероятно ще поискат политическо убежище. По информация от ЕС подобна молба е абсолютно неоснователна.

Еврокомисарят за бежанците заяви, че за да може гражданин на държава от ЕС да подаде подобна молба и тя да бъде удовлетворена, трябва да има сериозни индикации за преследване.

Снимка: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Свят
fallback