fallback

Мадрид пое контрола над Каталуния

Нощта на независимостта премина както с празненства, така и с протести

28.10.2017 | 12:48 Автор: Иван Берберов

Безсънна нощ в Каталуния. Мадрид пое контрола над местността след решението ѝ да обяви независимост. Случващото се в Испания може да се определи като най-сериозната политическа криза от последните 40 години. Първата стъпка за безпрецедентните мерки за отнемане на автономията са разпускане на каталунското правителство и парламент. Уволнен е и шефът на каталунската полиция. 

Премиерът на Испания Мариано Рахой свика регионални избори на 21 декември, на които по думите му – каталунците отново ще имат право на глас. Вицепремиерът на страната временно поема управлението на Каталуния. 

Нощта на независимостта премина с празненства и протести. На фона на празнуващите, в други части на Барселона се организираха протести на привърженици на "Единна Испания". Стотици скандираха по улиците: Да живее Испания! Каталуния е Испания!

Стигна се до напрежение – трима души бяха ранени. Опозиционерите на независимостта се опитаха да щурмуват радиото на Каталуния. Въпреки че стъклата на сграда са изпотрошени, полицията бързо внесе ред. 

До задълбочаване на кризата се стигна, след като вчера каталунският парламент обяви едностранно независимост, а в отговор Мадрид разпусна правителството и парламента на областта. 

fallback
Още от Свят
fallback