fallback

Началникът на полицията в Каталуния – уволнен

Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици

28.10.2017 | 12:23 Автор: Иван Берберов

Днес рано сутринта бе обнародвана заповедта за освобождаването на шефа на "Мосос д'Ескуадра" Жозеп Траперо. Тя е подписана от министъра на вътрешните работи на Испания Хуан Игнасио Соидо Алварес, съобщи в електронното си издание в. "Паис".

Соидо поема компетенциите на каталунското вътрешно министерство по силата на мерките, одобрени от Сената за задействане на член 155-и от конституцията. Така Траперо се присъединява към вече отстранения Сесар Пуиг, който бе генерален секретар на вътрешното министерство и Пере Солер, който пък ръководеше каталунската полиция, уточни "Паис".

Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекателство към размирици заради събитията от 20 септември, припомня изданието.

Прокуратурата обвинява Траперо, че през септември не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които били обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта, предаде Dnes.bg.

Протестите в Барселона започнаха, след като на 20 и 21 септември испанската полиция (Гражданската гвардия) обискира офиси и жилища в Каталуния, за да попречи на организирането на референдума за независимост.

fallback
Още от Свят
fallback