Въпреки разделението на Испания, Каталуния не се отказва от независимостта

Мадрид е непреклонен, че няма да признае референдума

09.10.2017 | 13:30 Редактор: Василена Василева
Въпреки разделението на Испания, Каталуния не се отказва от независимостта

Испания e все по-разделена в навечерието на обявяването независимостта на Каталуния. Стотици хиляди се събраха снощи за пореден път в Барселона, а Мадрид е непреклонен, че няма да признае референдума. 

"Каталуния ще приложи решението на референдума и ще се отдели от Испания", каза каталунският премиер Карлес Пучдемон в интервю за телевизионния канал TV3. Изказването му дойде на фона на масовите протести в Барселона през уикенда, където близо 1 млн. души се обявиха в подкрепа на целостта на Испания. 

Пучдемон беше категоричен, че Каталуния ще приложи закона за референдума, който призовава за обявяване на независимост, ако общественото допитване покаже, че мнозинството от населението подкрепя това. 

Каталунският закон, проправящ пътя към референдума, предвижда парламентът на Каталуния да провъзгласи независимост на областта до 48 часа след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот. 

Още в края на миналата седмица Пучдемон заяви, че Каталуния ще обяви независимост на сесията на парламента. 
Днешното заседание обаче бе обявено за незаконно от Конституционния съд в Мадрид и беше отложено. 

Очаква се Пучдемон да се изправи пред депутатите утре със "символично обръщение". Според анализатори той ще говори за резултатите от референдума, но няма да обяви едностранно независимост преди да е изчерпал всички възможности за диалог с Мадрид.

Снимка: Bulgaria ON AIR