fallback

Протест и контрапротест в Каталуния – напрежението не стихва

Полицията е на тръни за евентуални сблъсъци между двете демонстрации

08.10.2017 | 11:59 Автор: Иван Берберов

Напрежението в Каталуния продължава. Министър-председателят на Испания заяви, че възможната декларация за независимост няма да има никакъв ефект. Той допълни, че може да се стигне дори до анулиране на автономността на региона. 

Днес в Столицата на Каталуния е ден на обществена мобилизация. Ще има два протеста. За 12 часа е насрочена мащабна демонстрация под мотото: Да спрем, да си върнем здравия разум!

Това е демонстрация на юнионистите – хората, които срещу излизането на Каталуния от Испания и срещу независимостта ѝ. Вчерашната демонстрация се проведе под надслов: Нека говорим, нека има диалог между Мадрид и Барселона!

Очакванията за днешната демонстрация са да се съберат хиляди хора, тъй като организационният комитет е силно мащабен. Към основната каталунска юнионистка организация са се присъединили най-различни организации и асоциации – хора на изкуството и културата, бизнес групировки, известни личности. 

Освен политически лица и лидери на местни партии, които са срещу независимостта и излизането на автономната област от Испания, ще присъстват нобеловият лауреат за литература писателят Мариос Варгас Льоьса, както и бившият председател на Европейския парламент Жузе Бурел. В същото време ще се проведе и контрапротест на привържениците на независимостта.

Полицейското присъствие на протеста против независимостта се очаква да бъде изключително засилено, тъй като двата протеста ще бъдат на много близко разстояние един от друг, предаде международният кореспондент на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова. 

fallback
Още от Свят
fallback