Десетки хиляди във Франция протестираха срещу трудовите реформи на Макрон

Според протестиращите промените в закона са твърде либерални и ще облагодетелстват работодателите

13.09.2017 | 16:05 Редактор: Мария Аладжова
Десетки хиляди във Франция протестираха срещу трудовите реформи на Макрон

Блокирани училища, стачки в градския транспорт и шествия – това е първото масово обществено недоволство срещу новия френски президент Еманюел Макрон.

Десетки хиляди протестираха във вторник в редица градове на Франция срещу планираната реформа на Кодекса на труда. Стигна се и до сблъсъци.

С песни и плакати няколко десетки хиляди се събраха в Париж в знак на протест срещу новите трудови реформи. Те предвиждат разхлабване на регулациите, таван на обезщетенията при уволнение, както и по-голяма гъвкавост на компаниите за условията на труд и в кадровата политика.

Според несъгласните обаче промените в закона са твърде либерални и ще облагодетелстват работодателите.

Както обикновено на протеста в Париж се стигна и до сблъсъци. Близо 300 маскирани младежи чупиха витрини и нападнаха полицията с палки. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Това не смути останалите демонстранти, които отправиха ясно послание към Еманюел Макрон.

"Този президент беше избран, за да избегнем Марин льо Пен. Така че той не трябва да забравя, че не сме гласували за неговия манифест на социалния упадък", посочи протестиращ.

Очаква се трудовата реформа да влезе в сила с указ на 22 септември. До нея се стигна след продължителни преговори между правителството и синдикатите. Два от тях, сред които най-големият профсъюз във Франция, подкрепиха президента и не участваха в мобилизацията.