fallback

Смърт и опустошение след Ирма: 18 жертви и 200 хил. без дом

Очаква се ураганът да удари Куба

08.09.2017 | 13:36 Автор: Мария Аладжова

18 са вече жертвите на опустошителния ураган Ирма, който вилнее в Карибския регион. Няколко острова вече са напълно необитаеми, над милион и 200 хиляди души останаха без дом.

В Куба, която ще бъде ударена от стихията следващото денонощие, е обявено извънредно положение.

Oстровите Хаити, Търкс и Кайкос бяха залети от вълни с височина от над 6 метра. Стихията приближава Куба, където беше обявено извънредно положение и незабавна евакуация.

Местните власти изразиха притесненията си от буреносните ветрове и покачването на нивото на океана.

"Това, което идва към нас е мощно. Това е много силен и опасен ураган", предупредиха те.

След Куба ураганът се очаква да продължи към югоизточното крайбрежие на САЩ. Извънредно положение е обявено в американските щати Флорида, Северна и Южна Каролина, където "Ирма" ще удари през уикенда. В тези щати тече превантивна евакуация.

На места се образуваха дълги опашки в магазините и бензиностанциите, тъй като хората се запасяват с храна и гориво. Заради бурята в петък вечерта се очаква летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност.

Междувременно още една буря, по-слаба от Ирма, се приближава към Антилските острови. Ураганът "Хосе", който вече е от трета категория, се намира на около 1400 км. от опустошените острови в Карибско море.

До момента в българското посолство във Вашингтон не е постъпвала информация за загинали или пострадали български граждани след "Ирма". При извънредна ситуация нашите сънародниците могат да се свържат със служители на посолството на предоставения денонощен телефон.

fallback
Още от Свят
fallback