Смърт и опустошение след Ирма: 18 жертви и 200 хил. без дом

Очаква се ураганът да удари Куба

08.09.2017 | 13:36 Редактор: Мария Аладжова
Смърт и опустошение след Ирма: 18 жертви и 200 хил. без дом

18 са вече жертвите на опустошителния ураган Ирма, който вилнее в Карибския регион. Няколко острова вече са напълно необитаеми, над милион и 200 хиляди души останаха без дом.

В Куба, която ще бъде ударена от стихията следващото денонощие, е обявено извънредно положение.

Oстровите Хаити, Търкс и Кайкос бяха залети от вълни с височина от над 6 метра. Стихията приближава Куба, където беше обявено извънредно положение и незабавна евакуация.

Местните власти изразиха притесненията си от буреносните ветрове и покачването на нивото на океана.

"Това, което идва към нас е мощно. Това е много силен и опасен ураган", предупредиха те.

След Куба ураганът се очаква да продължи към югоизточното крайбрежие на САЩ. Извънредно положение е обявено в американските щати Флорида, Северна и Южна Каролина, където "Ирма" ще удари през уикенда. В тези щати тече превантивна евакуация.

На места се образуваха дълги опашки в магазините и бензиностанциите, тъй като хората се запасяват с храна и гориво. Заради бурята в петък вечерта се очаква летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност.

Междувременно още една буря, по-слаба от Ирма, се приближава към Антилските острови. Ураганът "Хосе", който вече е от трета категория, се намира на около 1400 км. от опустошените острови в Карибско море.

До момента в българското посолство във Вашингтон не е постъпвала информация за загинали или пострадали български граждани след "Ирма". При извънредна ситуация нашите сънародниците могат да се свържат със служители на посолството на предоставения денонощен телефон.