fallback

Великобритания иска по-строг контрол над европейците след Brexit

Според Тереза Мей по този начин ще бъдат защитени местните работници

07.09.2017 | 13:59 Автор: Мария Аладжова

След Brexit Великобритания ще прекрати свободното движение на работници и ще намали броя на нискоквалифицираните мигранти от Европа. Това предвижда нов план на премиера Тереза Мей, разкрива The Guardian. Предложените мерки целят да предпазят британските заплати.

Според информацията в изтеклия документ плановете на правителството предвиждат нова система за имиграцията, която цели да ограничи значително броя на нискоквалифицирани работници, пристигащи в държавата.

Според британския министър-председател Тереза Мей по този начин ще бъдат защитени местните работници. 

"Като цяло имиграцията е полезна за Великобритания, но това, което хората искат, е тя да бъде контролирана. Ние вече упражняваме контрол над пристигащите от страни извън Европейския съюз. Като правителство смятаме, миграцията трябва да се поддържа в десетките хиляди. Ако няма контрол, това значително ще намали заплатите на нископлатените работници", заяви Тереза Мей.

Премиерът отказа да коментира документа директно, а кабинетът все още не е подкрепил предложенията. Ако бъдат приети, въпросните мерки ще влязат в сила поетапно от официалната дата на Brexit - март 2019 г.

Миграцията на Острова беше цитирана като една от главните причини за провеждането на референдума за излизане от Европейския съюз. Над половината от всички мигранти на Острова са от Европейския съюз, а общо на острова живеят над три милиона европейци.

Статистика от 2016 година показва, че най-големият брой са от Полша над 900 хиляди души. След нея са Индия, Пакистан, Ирландия и Румъния. Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат в Кралството, предимно в столицата Лондон.

fallback
Още от Свят
fallback