Разкриха "Азербайджанската перачница", замесиха мъжа на Бокова

2,5 млрд. евро минали през мащабната черна каса, контролирана от правителството в Баку

05.09.2017 | 23:01 Редактор: Тодор Петров
Разкриха

Разкриха мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан. Журналисти от 16 авторитетни издания, сред които френският "Монд", британският "Гардиън" и българският "Бивол", разкриват т.нар. "Азербайджанска перачница".

Азербайджанската перачница е мащабна черна каса, контролирана от правителството в Баку и през която са минали общо 2,5 млрд. евро. Сумите идват от 4 сметки, открити на името на 4 фантомни компании, регистрирани във Великобритания.

Източниците на парите са няколко. Сред тях е азербайджанското правителство чрез свои министерства, както и правителството на Русия чрез руска оръжейна компания, обясни международният редактор на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова. 

Най-големите суми обаче идват от базирана в Баку компания "Бактелеком", която всъщност не е ясно каква дейност извършва. Тя използва една единствена сметка в Международната банка на Азербайджан, която е най-голямата търговска институция в страната.

Оказва се, че в схемата има и българска след. Калин Митрев не е единственият български бенефициент, но е най-известният в списъка. Той е получил 8 превода на обща стойност 425 хил. евро в периода 2012-2014 г., като всички всички плащания са за супервайзърски услуги. Той твърди, че имал консултантски договор с фирма за хидростратегически дейности, работила с Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан.

От дейността му обаче не са открити никакви писмени следи. Митрев потвърждава за плащанията, които според него са били за законни бизнес консултации и отрича да е бил наясно с произхода на средствата.

Според разследващите журналисти със сумите, превеждани на Митрев и други европейски политици, правителството на Илхам Алиев си е купувало изчистване на своя имидж. Азербайджан често е обвиняван за нарушаване на човешките права.

Съпругата на Митев - Ирина Бокова, твърди, че не е запозната с консултантския бизнес на мъжа си и че между неговата работа и нейната длъжност в ООН няма конфликт на интереси.