Де-радикализиращ психолог се бори срещу Боко Харам в Нигерия

Ислямската терористична организация трови държавата от години, но Фатима Акилу отказва да живее в страх

02.09.2017 | 16:04 Редактор: Иван Берберов
Де-радикализиращ психолог се бори срещу Боко Харам в Нигерия

Поне 18 души загинаха в Нигерия при нападение на ислямистката групировка "Боко Харам". В продължение на осем години, екстремистите водят яростна кампания в опит да въведат закона на шериата в страната. 

Жертвите на нейните бойци са над 20 хиляди. Срещу тях, обаче, се изправя една жена, готова на всичко, за да де-радикализира Нигерия.

Боко Харам – име, което всява страх и ужас в Нигерия. Превежда се грубо като "западното образование е забранено" и практикува точно това – тотална ислямистка радикализация. 

Нейните бойци масово убиват, отвличат и прогонват хората, които им се противопоставят. Това, обаче, не може да уплаши доктор Фатима Акилу – бивш психолог във Великобритания. 

Тя пътува из най-опасните кътчета в Нигерия, в опит да помогне на десетки хиляди жертви на групировката.

"Първо трябва да изградиш доверие, това е най-важното. После трябва да се опиташ да ги разбереш. Мисля, че това, което убягва на много хора, е че пътят на всеки е различен", споделя психологът и директор на фондация "Нийм" Фатима Акилу.

Един от участниците в програмата е имам Шагари – основател и дългогодишен лидер на "Боко Харам", до ареста си през 2011 година. Минава над година преди Фатима да успее да убеди Шагари да премине през де-радикализацията. 

"Първият път, когато срещнах Фатима, тя ме попита дали още симпатизирам на "Боко Харам". Не виждах нищо грешно в това да убивам хора. Но с всеки изминал ден и всяка прочетена книга, осъзнахме, че дори мюсюлманския бог ни призовава да не отговаряме на насилието с насилие", разказва имамът.

Списъкът с пациенти на Фатима е непосилно дълъг, но въпреки това тя не се отказва. Тя консултира всеки, който е готов да се откаже от екстремистката идеология – включително бивши бойци и техните съпруги. За нея единствената награда е изречението: Никога повече няма да се върна при "Боко Харам".