Мюсюлманите почитат Курбан Байрам

Тази година празненството се засича с ежегодното поклонничество Хадж в Мека

01.09.2017 | 15:23 Редактор: Иван Берберов
Мюсюлманите почитат Курбан Байрам

Мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам – Празникът на жертвоприношението. Тържеството започва непосредствено с кулминацията на поклонничеството по светите места в Саудитска Арабия.

Курбан Байрамът започва на десетия ден от последния месец на мюсюлманския лунен календар – Зу-л-хиджа, т.е. точно 70 дни след Рамазан Байрам. Началото му съвпада и с третия ден от ежегодното мюсюлманско поклонничество – т.нар. Хадж в Мека.

Празненствата обичайно протичат три дни. Те са свързани с вярването, че Аллах поръчва на Ибрахим да принесе в жертва сина си Ишхаак като доказателство за своята вяра. В последния момент детето е спасено от спуснали се ангели, които го заменили с жертвено животно. 

Стотици хиляди вярващи се включиха в един от ритуалите на тазгодишния Хадж - символичното пребиване на дявола с камъни. Поклонниците хвърляха камъчета по три каменни стени в Мина - голяма долина на около пет километра от Мека. 

Мястото е свещено за мюсюлманите и ритуалът има за цел да пречисти душата по време на Хаджа. Поклонението в Мека – родният град на пророка Мохамед, е един от петте "стълба на исляма", който всеки вярващ трябва да изпълни поне веднъж в живота си.