Отново сблъсъци в Каракас заради Учредителното събрание на страната

Президентът Николас Мадуро заплаши с въоръжените сили

05.08.2017 | 11:50 Редактор: Мария Аладжова
Отново сблъсъци в Каракас заради Учредителното събрание на страната

Във венецуелската столица Каракас отново се стигна до сблъсъци, по време на първото заседание на спорното Учредително събрание. Президентът заплаши с въоръжените сили.

В петък се състоя първото заседание на новоизбраното Учредително събрание във Венецуела. Конфликтът около новия държавен орган нараства от месеци, след като опозицията в страната обвини президента Николас Мадуро, че се опитва да промени конституцията. 

Гласуването за референдума също бе поставено под въпрос, след като компанията, осигурила техническата поддръжка за електронното гласуване заяви, че резултатите за фалшифицирани от властите. 

Мадуро, заяви, че въоръжените сили са готови да се притекат на помощ:

"Това, което се случва, е въстание. Намерете ги и ги заловете, за да може да има справедливост. Проста безнаказаност и несправедливост доведоха до съучастието на общественото министерство с въоръжените бунтове. Ако имахме прокуратура, която да предприеме действия, тези престъпници биха били заловени, наказани и затворени, а ние отдавна бихме имали мир",  

Във венецуелската столица Каракас отново се стигна до сблъсъци по време на първото заседание на спорното Учредително събрание. Стотици демонстратори се опитаха да стигнат до сградата на парламента, но бяха спрени от полицията. Няколко души са ранени, но точният брой все още не е ясен. 

В други части на града хиляди поддръжници на президента Николас Мадуро организираха демонстрации в подкрепа на Учредителното събрание.