fallback

Венецуела гласува за конституционен съвет

Колумбия обяви, че няма да признае резултатите от изборите

30.07.2017 | 10:17 Автор: Василена Василева

Въпреки масовите протести през изминалите дни - ден на спорни избори във Венецуела. Вотът е за специално конституционно събрание, което ще може да пренапише основния закон на страната. 

Според критиците на президента Николас Мадуро, чрез новото събрание, той ще заобиколи настоящия парламент, доминиран от опозицията. Сред кандидатите за делегати няма нито един представител на опозиционните партии, които бойкотират изборите. 

Вместо това те призоваха демонстрациите да продължат. Очаква се на призива им да отговорят хиляди въпреки наложената от управляващите забрана за протести.

Вчера жители на столицата Каракас се запасяваха в основни продукти в случай, че насилието ескалира и предизвика затваряне на магазините. Съседна Колумбия вече обяви, че няма да признае резултатите от изборите. 

Съединените щати и Европейският съюз по-рано призоваха Венецуела да отмени спорния вот, но без резултат. Семействата на американските дипломати получиха нареждане да напуснат страната, а няколко чуждестранни авиокомпании отмениха полетите си от и до Каракас. 

fallback
Още от Свят
fallback