Новият маршрут на коприната: По утъпкания път на САЩ и сега в Централна Европа

Правителствата на някои страни искат Китай да замени американски компании, които се оттеглят

15.07.2017 | 16:26 Редактор:
Новият маршрут на коприната: По утъпкания път на САЩ и сега в Централна Европа
Новият маршрут на коприната: По утъпкания път на САЩ и сега в Централна Европа

От десетилетия насам САЩ насочват пари към заводи за стомана и производители на автомобили в посткомунистическа Източна Европа. Днес обаче регионът обръща поглед към Китай, търсещ да заеме мястото във вакуума, оставено от изолационистичната политика на Доналд Тръмп, коментира Bloomberg.

От Полша до Словакия, Унгария и България правителствата се опитват да накарат китайските инвеститори, а в някои случаи - да заменят американските компании, които се оттеглят.

За президента на Китай Си Дзинпин 16-те страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и техните над 110 млн. потребители са първа стъпка към Европейския съюз. 11 от страните са членки на ЕС, а другите пет – включително Сърбия, се борят за влизане в блока.

Проправянето на маршрут през континента е част от плана на Си Дзинпин да създаде Нов път на коприната, за да намери нови пазари за износ на местните компании, докато икономиката на Китай се забавя. През ноември Пекин обеща да насочи 10 млрд. евро капитал към страните от ЦИЕ, като много от тях са част от над 60-те държави по Новия път на коприната.

Гладните за кеш страни в развиваща се Европа, включително Полша, Чехия, Унгария и Словакия, бързо отговориха на стремежите, пращайки топ представители в Пекин тази година – точно когато местните им пазари бяха във възход.

Снимка: Pixabay

Цялата статия прочетете в Investor.bg