fallback

САЩ искат по-строги санкции срещу Северна Корея, заради балистичните ракети

Те са категорични, че Пхенян е заплаха за тях и всички техни съюзници

06.07.2017 | 16:24 Автор: Иван Берберов

САЩ поискаха нови по-строги санкции срещу Северна Корея заради поредния й опит с междуконтинентална балистична ракета. Вашингтон бе категоричен, че не изключва военен отговор на поредната провокация на Пхенян.

На заседанието на СС на ООН в сряда постоянният представител на САЩ Ники Хейли обяви, че Вашингтон ще предприеме всички необходими мерки, включително и сила, за да спре севернокорейската ядрена и ракетна програма. 

Тя бе категорична, че действията на Пхенян са заплаха не само за САЩ, но и за техните съюзници. 

"Времето за диалог с Пхенян се изчерпва. САЩ са подготвени да използват всички възможни начини за собствена защита и за защитата на своите съюзници. Един от тези начини е използването на значителни военни сили, но за предпочитане са мирните действия", заяви Хейли.

Франция и Великобритания също подкрепиха засилването на санкциите срещу режима в Пхенян, който редовно извършва ракетни опити в нарушение на резолюции на съвета.

Русия и Китай също осъдиха ракетния опит на Северна Корея, но се обявиха против използването на военна сила срещу тази страна, както и срещу разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея.

fallback
Още от Свят
fallback