fallback

Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер си размениха остри реплики в Страсбург

Председателят на ЕК показа недоволството си, че евродепутатите показват неуважение към председателството на Малта

04.07.2017 | 16:00 Автор: Мария Аладжова

Председателите на Европейският парламент и Европейската комисия Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер влязоха в сблъсък в Страсбург. Причината за повишения тон беше празната пленарна зала.

Напрежението по време на сесията се покачи, след като Жан-Клод Юнкер нарече Европейският парламент "посмешище" – коментар, който засегна Антонио Таяни.

Председателят на Европейската комисия показа недоволството си, че евродепутатите показват неуважение към председателството на Малта. 

"Европейският парламент е посмешище. Фактът, че тук присъстват само 30 министри показва, че парламентът не е сериозен. Ако днес, вместо г-н Мускат, присъстваха г-жа Меркел или г-н Макрон, залата щете да е пълна", отсече Юнкер.

Коментарът му сполучи реплика от страна на Таяни:

"Г-н Председател, имайте повече уважение. Може да критикувате парламента, но не забравяйте, че ние контролираме Комисията, а не вие нас. Моля, продължете".

"Само някои от пленарните членове в залата контролират Комисията. Това е нелепо. Повече няма да посещавам подобни срещи. Комисията е под контрола на Парламента, но Парламентът трябва да уважава председателствата на по-малките страни-членки на Съюза", отговори Юнкер.

След обтегнатия разговор той нарече председателството на Малта "прекрасна работа".

Министър-председателят на страната Джоузеф Мускат отбеляза постиженията на малтийското председателство – отпадането на роуминга и новото данъчно законодателство.

 

fallback
Още от Свят
fallback