САЩ въведоха строги правила за кандидатстване за визи

Обявиха тотална забрана на лаптопите и таблетите в самолетите

29.06.2017 | 13:54 Редактор: Тодор Петров
САЩ въведоха строги правила за кандидатстване за визи

Съединените щати въведоха по-строги правила за кандидатите за визи. Мярката, която влиза в сила от днес, засяга гражданите на 6 мюсюлмански държави и всички бежанци.

Според новите правила кандидатите за визи от Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен трябва да докажат връзката си с вече живеещи на американска територия свои роднини или да имат бизнес или образователни отношения със САЩ. 

Визите, които вече са били одобрени, няма да бъдат отменяни. От Държавния департамент уточниха, че същите мерки ще бъдат прилагани и по отношение на бежанците, които все още чакат одобрение за престой на американска територия. 

Междувременно Вашингтон обяви и нови мерки за сигурност по отношение на полетите до САЩ. Те включват тотална забрана на лаптопите и таблетите в пътническия салон на самолетите. 

В момента забраната важи за 10 летища с директни полети до САЩ в 8 мюсюлмански държави. Новите мерки ще обхванат пътниците от общо 105 държави, а авиокомпаниите имат 120 дни, за да се съобразят с новите изисквания. Американските власти твърдят, че е възможно взривно устройство да бъде маскирано като батерия на лаптоп или таблет.