Институции и граждани почетоха жертвите на атаките в Лондон

Сълзи и цветя на брега на Темза в памет на загиналите

06.06.2017 | 14:35 Редактор: Тодор Петров
Институции и граждани почетоха жертвите на атаките в Лондон

Институции, частни компании и граждани – всички отдават почит на седемте жертви на атентатите в Лондон. Официалните церемонии започнаха още вчера с бдение на метри от мястото на трагедията.

Лондончани не крият сълзите си. Хиляди се събраха на брега на Темза въпреки дъжда, за да демонстрират единство и непреклонност. Мнозина издигнаха послания като "Омразата няма да ни раздели" и "Любов за всички, омраза за никого". 
Церемонията води кметът на Лондон – първият мюсюлманин, застанал начело на голяма западна столица. 

"Лондон няма да сведе глава пред това страхливо нападение над нашия град, нашия народ, нашите ценности и начин на живот. Като кмет на Лондон искам да отправя ясно послание към болните и злокобни екстремисти, които извършват подобни омразни престъпления: Ние ще ви победим. Няма да спечелите", заяви кметът Садик Кан.

Цветя положиха и членове на лондонската мюсюлманска общност. След церемонията те поздравиха останалите присъстващи. 

Властите събират информация за атентаторите и проучват дали те са получили помощ. 12-мата души, които бяха арестувани този уикенд, вече са освободени. 
Париж обяви, че двама френски граждани са в неизвестност след атаките. А семейството на изчезнал британец е почти без надежда. Полицията им е съобщила, че е намерила кредитната карта на 32-годишния Джеймс Макмълан у едно от телата.