САЩ се оттегли от споразумението за климата

Така Вашингтон се нареди до Сирия и Никарагуа – единствените държави, отказали да ратифицират документа

02.06.2017 | 13:33 Редактор: Мария Аладжова
САЩ се оттегли от споразумението за климата

Съединените щати в остра конфронтация със световната общност, след като Доналд Тръмп обяви - изтегля страната от Парижкото споразумение за климата. Така Вашингтон се нареди до Сирия и Никарагуа – единствените държави, отказали да ратифицират документа.

Пред събралите се в Розовата градина на президентската резиденция журналисти Тръмп обяви, че САЩ се изтеглят от драконовското финансово и икономическо бреме на Парижкото споразумение за климата. Американският президент бе категоричен, че Вашингтон смята да започне нови преговори по споразумение за климата при по-справедливи условия за САЩ. 

Така Доналд Тръмп направи важна крачка към изпълнението на едно от основните си обещания от предизборната си кампания. 

"За да изпълня своя официален дълг и да защитя Америка и нейните граждани, САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не тези на Париж. Като президент имам ангажимент да поставям интересите на американските граждани на първо място. Затова искам да защитя работните места на американците от това несправедливо споразумение", обяви американският президент.