fallback

Арестуваните за атентата в Манчестър вече са осем

Междувременно Лондон спря обмена на данни с Вашингтон

25.05.2017 | 14:00 Автор: Мария Аладжова

Сапьорски екип бе изпратен в колеж в предградие на Манчестър. Засега не е ясно дали операцията е свързана с разследването на атентата от понеделник вечерта. Самото разследване напредва. Според германското разузнаване четири дни преди атаката Салман Абеди е бил в Дюселдорф. 

През последните 24 часа в Берлин са задържани четирима души по подозрения в екстремистки възгледи. Не се знае дали те са свързани с атентата на Острова.

Задържаните в Обединеното кралство са вече осем. Двама мъже били арестувани в четвъртък сутринта в различни райони на Манчестър. И докато обиските там продължават, в африканската страна бяха задържани бащата и по-малкият брат на атентатора. Според извършилата ареста местна милиция 20-годишният Хашем Абеди е свързан с "Ислямска държава" и планирал атентат в Либия. Той бил в течение на плановете на брат си и дори се намирал във Великобритания за подготовката на атентата. Рамадан Абеди обаче все още не вярва, че синът му е терорист. 

Подробности за самоделната бомба взривиха взаимоотношенията между Лондон и Вашингтон. The New York Times публикува снимки на доказателство за мощна експлозия. За трети път в рамките на последните няколко дни информация за разследването изтича в американските медии. Британското правителство реагира остро. А полицията на Острова замрази споделянето на разузнавателни данни с американските си колеги. Днес се очаква Тереза Мей да повдигне темата лично пред Доналд Тръмп

Още подробности от разследването вижте във видеото:

 

fallback
Още от Свят
fallback