fallback

Решаващ президентски вот във Франция

Социолозите очакват най-ниска избирателна активност от 50 години насам

07.05.2017 | 09:28 Автор: Василена Василева

Франция избира президент. Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен днес застават един срещу друг в битката за Елисейския дворец.

Според последните социологически проучвания Макрон има близо 20% преднина пред опонента си. 47 млн. са французите, имащи право на глас. Около една четвърт от хората обаче са заявили, че няма да гласуват или са решили да бойкотират вота.

Това е една от основните причини социолозите да очакват най-ниска избирателна активност от 50 години насам. 67 хил. избирателни секции отварят врати в 8 ч. местно време. Изборният ден ще продължи до 20 ч., когато се очакват и първите прогнозни резултати.

За втори път в историята на Франция кандидат на крайната десница се класира на балотаж и много от хората признават, че се страхуват от сценария Марин льо Пен да бъде избран за президент на Франция.

Те разказват, че в последните дни от президентската кампания, в една от парижките църкви, свещеникът се обърнал към богомолците и ги призовал да гласуват срещу Марин льо Пен.

От друга страна, хората, които ще гласуват за Еманюел Макрон, признават, че се чувстват като "хванати в капан".

През последните няколко дни на интернет платформата Change.org се появиха две петиции, свързани с центриста.

Едната от тях е създадена от хора, които заявяват, че ще гласуват за него, но това в никакъв случай не означава, че подкрепят кампанията му.

Те се ангажират, ако той бъде избран да му връчат петицията и да го накарат да направи отстъпки в предизборните си обещания.

Франция за първи път провежда избори в условия на извънредно положение, което бе въведено след атентатите през ноември 2015 година.

По улиците на Париж и големите френски градове са разположени близо 50 хиляди полицаи, жандармеристи и военни.

По закон във Франция е забранено да се публикуват прогнозни резултати преди края на изборния ден.

 

fallback
Още от Свят
fallback