fallback

Първа законодателна победа на Тръмп

Камарата на представителите на американския Конгрес даде зелена светлина на новия проектозакон за здравеопазването

05.05.2017 | 14:40 Автор: Василена Василева

Първа законодателна победа за Доналд Тръмп. Вчера Камарата на представителите на американския Конгрес даде зелена светлина на новия проектозакон за здравеопазването. Това беше и едно от предизборните обещания на Тръмп.

217 гласа на 213. След като близо шест седмици Републиканците не успяваха да съберат достатъчна подкрепа, текстът беше приет. 

Това е първа стъпка към анулирането на здравната реформа Обамакеър – едно от големите обещания в предизборната кампания на Тръмп. Дотук се стигна след тежки преговори в Камарата на представителите, като първоначалният текст претърпя сериозни промени. 

Ако влезе в сила, новата реформа ще остави милиони американци с ниски доходи без здравни осигуровки и ще повиши значително здравните вноски на по-възрастните и на хората с минали заболявания. Проектозаконът предвижда и спиране на финансирането на организациите за семейно планиране, тъй като те извършват аборти. Десетки възмутени американци посрещнаха излизането на конгресмените с викове "Срам!"

Републиканските представители обаче отпразнуваха победата на тържествен президентски прием в Белия дом. 

Преди обаче да сложи край на едно от най-големите постижения на Обама, реформата на Тръмп трябва да мине и през Сената. А там се очаква опозицията на Демократите да е още по-яростна.

 

fallback
Още от Свят
fallback