Първа законодателна победа на Тръмп

Камарата на представителите на американския Конгрес даде зелена светлина на новия проектозакон за здравеопазването

05.05.2017 | 14:40 Редактор:
Първа законодателна победа на Тръмп
Първа законодателна победа на Тръмп

Първа законодателна победа за Доналд Тръмп. Вчера Камарата на представителите на американския Конгрес даде зелена светлина на новия проектозакон за здравеопазването. Това беше и едно от предизборните обещания на Тръмп.

217 гласа на 213. След като близо шест седмици Републиканците не успяваха да съберат достатъчна подкрепа, текстът беше приет. 

Това е първа стъпка към анулирането на здравната реформа Обамакеър – едно от големите обещания в предизборната кампания на Тръмп. Дотук се стигна след тежки преговори в Камарата на представителите, като първоначалният текст претърпя сериозни промени. 

Ако влезе в сила, новата реформа ще остави милиони американци с ниски доходи без здравни осигуровки и ще повиши значително здравните вноски на по-възрастните и на хората с минали заболявания. Проектозаконът предвижда и спиране на финансирането на организациите за семейно планиране, тъй като те извършват аборти. Десетки възмутени американци посрещнаха излизането на конгресмените с викове "Срам!"

Републиканските представители обаче отпразнуваха победата на тържествен президентски прием в Белия дом. 

Преди обаче да сложи край на едно от най-големите постижения на Обама, реформата на Тръмп трябва да мине и през Сената. А там се очаква опозицията на Демократите да е още по-яростна.