fallback

Макрон и Льо Пен отиват на президентския балотаж във Франция

Двамата кандидати събраха най-голяма подкрепа на първия тур от изборите

24.04.2017 | 14:20 Автор: Василена Василева

Центристът Еманюел Макрон или крайнодясната Марин льо Пен ще бъде следващият президент на Франция. След тежка кампания и оспорвана битка това са кандидатите, събрали най-голяма подкрепа на първия тур. 79 процента от гласоподавателите упражниха правото си на глас.

С викове на бурна радост посрещнаха предварителните резултати в щабовете на първите двама кандидати. Този път прогнозите на социолозите се сбъднаха. Еманюел Макрон събра най-голяма подкрепа - 23.9 процента от гласовете на французите. За политика-новак, създал своето движение едва преди година, успехът е безусловен. Бивш инвестиционен банкер, млад и харизматичен, по време на кампанията бе сравнен с Барак Обама.

С най-високия резултат в историята на крайната десница Марин льо Пен също отива на втори тур. При все това, според социолозите тя ще загуби балотажа. Прогноза, в която в щаба на "Националния фронт" не вярват.

Френският избирател категорично демонстрира, че отхвърля утвърдената политическа класа. Това заключват анализаторите. И двете партии, доминирали през годините – консерваторите и социалдемократите, бяха елиминирани от надпреварата. Техните кандидати веднага обявиха подкрепата си за Макрон на втория тур. Същото направиха и редица други политици както отляво, така и отдясно. За мнозина обаче изборът след две седмици съвсем няма да е очевиден.

Ако спечели на 7-ми май, 39-годишният Макрон ще стане най-младият президент в историята на Франция. 

Победата обаче няма да означава висока обществена подкрепа. А като последствие анализаторите очакват преструктуриране на политическата сцена и нова ера на нестабилни парламентарни коалиции.

 

fallback
Още от Свят
fallback