fallback

Без напредък приключиха преговорите в Лозана за Сирия

Следващата международна среща, посветена на Сирия между ключовите държави, е предвидена за утре

16.10.2016 | 10:59 Автор: Ирина Георгиева

Без напредък завършиха, продължилите до късно снощи преговори за Сирия в Женева.

Американският държавен секретар Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров, представители на ООН и седем външни министри на държави от Близкия Изток не успяха да се договорят за обща стратегия за решаването на конфликта. 

След повече от 4 часа разговори, висшите дипломати напуснаха хотел Beau Rivage в Лозана без да дадат допълнителни коментари.

Сергей Лавров и Джон Кери са се срещнали преди преговорите. Руският външен министър заяви, че са били обсъдени някои идеи и е била постигната договорка за продължаване на контактите в бъдеще. По думите му участниците в срещата са призовали за старт на политическия процес в Сирия, колкото се може по-скоро. 

Джон Кери определи срещата като ползотворна дискусия. Според него въпреки напрежението между страните, те са си позволили и са се съгласили, че е спешно необходимо да продължат да работят заедно, за да подновят примирието в Сирия. Кери подчерта, че при преговорите е имало консенсус по възможностите, които могат да доведат до примирие в страната. 

Според него обаче е имало някои трудни и напрегнати моменти, но като цяло са били искрени. Кери допълни, че участниците в преговорите могат да оформят различни методи на действие от срещата. 

Имаше консенсус по редица ключови въпроси за приключването на гражданската война в Сирия, каза още държавният секретар. Той посочи, че следващата международна среща, посветена на Сирия между ключовите държави, е предвидена за утре, 17 октомври.

След разговорите в Женева, опитите за намиране на мирно решение, продължават и днес. 

По-късно Джон Кери пристига в Лондон. Той ще се срещне с външните министри на Великобритания, Франция и Германия.

 

fallback
Още от Свят
fallback