Израел замрази отношенията си с UNESCO

Причината е гласувана резолюция, която критикува Тел Авив в ограничаване на достъпа на мюсюлмани до свещените места в Ерусалим

14.10.2016 | 19:05 Редактор:
Израел замрази отношенията си с UNESCO
Израел замрази отношенията си с UNESCO

Скандал в UNESCO. Израел замрази отношенията си с Организацията. Причината е гласувана резолюция, която критикува Тел Авив в ограничаване на достъпа на мюсюлмани до свещените места в Ерусалим.

В отговор Министерството на културата в Израел обвини UNESCO, че подкрепя джихада в Ерусалим. 

UNESCO критикува Израел, че ограничава достъпа на мюсюлмани до святото място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като Джамията Ал-Акса в източната част на Ерусалим.

В текста на оспорваната резолюция на Организацията, въпросният Храмов хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите без да се изтъква неговото значение за евреите, както и еврейското му име. 

В текста на няколко места е наричан "окупационна сила". Според Израел, това е отричане на израелската история.

"Театърът на абсурда в UNESCO продължава и днес. Организацията прие и друго заблудено решение, което казва, че народът на Израел не е свързан с Храмов хълм и със Стената на плача. Да се обяви, че Израел няма връзка с тях е същото като да се каже, че Китай не е свързан с Великата китайска стена или Египет не е свързан с Пирамидите", заяви президентът на Израел Бенямин Нетаняху.

Вносители на проекта за резолюция са палестинците, както и Египет, Алжир, Мароко, Ливан, Оман, Катар и Судан. Нито една европейска държава не е подкрепила, внесената резолюция. 

Именно статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в Близкоизточния конфликт. Със свещеното място Храмов хълм са свързани редица важни религиозни предания, сред които създаването на Адам и Ева, пренасянето в жертва на Исак и възнесението на пророка Мохамед.

Япония пък замрази финансирането си в UNESCO за 2016 г., след като Организацията реши миналата година да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 година в програмата си световна памет.