Германия въвежда нови ограничения върху социалните помощи за имигранти от ЕС

Най-много молби за помощи са подали гражданите на Полша, България и Румъния

12.10.2016 | 18:02 Редактор: Ирина Георгиева
Германия въвежда нови ограничения върху социалните помощи за имигранти от ЕС

Европейските граждани без работа, пристигащи в Германия, ще трябва да изчакат пет години, преди да могат да искат помощи за безработни. Това е посочено в нов закон, одобрен днес от германското правителство, предадоха AFP и "Фокус".

Промените се налагат след като миналата година Федерален съд реши, че всеки гражданин от ЕС има право да иска помощи след като се е установил в Германия от шест месеца - това доведе до страх от "социален туризъм" от държава с нисък стандарт на живот. 

Законът предстои да бъде одобрен от Парламента. 

"Ясно е, че всеки живеещ тук, работи тук и плаща своите вноски има право на помощи от нашата социална система. Но тези, които никога не са работили тук и разчитат на държавни помощи за оцеляването си, се прилага принципа, че трябва да искат социални помощи от своята родна държава", коментира министърът на труда Андреа Нахлес.

Общо 474 000 европейски имигранти са получавали социални помощи през юни, макар не всички да са били безработни, показват данни на германската федерална агенция по заетостта. Най-много молби за помощи са подали гражданите на Полша, България и Румъния.