Сирийските бунтовници създадоха лагер за дезертьори от "Ислямска държава"

Сред тях има френски, холандски и полски граждани, както и чуждестранни бойци от Северна Африка, от Близкия изток и Централна Азия

12.10.2016 | 16:36 Редактор: Ирина Георгиева
Сирийските бунтовници създадоха лагер за дезертьори от

В Сирия е установен таен лагер за бивши бойци на "Ислямска държава" и техните семейства, съобщи BBC.

Повече от 300 дезертьори и заловени бойци, в това число много европейци, са задържани в лагера, управляван от бунтовническата групировката "Джайш ал-Тахрир".

Командирът на групировката Мохамед ал-Гхаби заяви за BBC: "Опитахме да се да ги реабилитираме и да променим състоянието на съзнанието им".

"На тези, които са пожелали да се завърнат у дома, им беше позволено да се обадят на техните посолства и да се координират с тях чрез нас", добави той.

В групата има френски, холандски и полски граждани, както и чуждестранни бойци от Северна Африка и от Близкия изток и Централна Азия. Мъжете, жените и децата се държат в село в северната провинция на провинция Идлиб.

По думите на Гхаби броят им расте, откакто "Ислямска държава" рухна, благодарение на турско-подкрепената бунтовническа офанзива срещу групата в северната част на Сирия, наречена операция "Щитът на Ефрат".

"Ислямска държава" се разпадна през последните 7 или 8 месеца, според дезертьорите, с които разговаряхме. Въпреки това, операцията "Щитът на Ефрат" допълнително обезоръжи "Ислямска държава" и доведе до разчленяването й след бързите постижения на нашите сили", коментира още той.

Екип на BBC е получил и материали от вътрешността на лагера. Той има основни удобства, а според тях затворниците са добре обгрижвани, но въпреки това много от тях искат да напуснат.

От BBC са научили още, че се създава подземна железница в Сирия, с помощта на други бунтовнически групи, британски и европейски разузнавателни служби, за да намерят, заловят и върнат още поддръжници на "Ислямска държава".