Обама призова републиканците да свалят доверието си от Тръмп

Тръмп няма почтеността, която трябва да има един президент, заяви държавният глава на САЩ

12.10.2016 | 13:15 Редактор: Луиза Божинова
Обама призова републиканците да свалят доверието си от Тръмп

Американският президент Барак Обама призова заемащите ръководни постове републиканци официално да свалят одобрението си от Доналд Тръмп като техен кандидат-президент. 

Държавният глава говори по време на митинг в Северна Каролина в подкрепа на основния опонент на милиардера - Хилари Клинтън. Пред събралите се стотици хора Барак Обама заяви, че няма смисъл републиканците да осъждат изказванията на Тръмп, докато все още го подкрепят за Белия дом. 

В началото на седмицата много високопоставени членове на Републиканската партия се дистанцираха от Доналд Тръмп заради видео от 2005 година, в което Тръмп прави вулгарни коментари за жените. Милиардерът от своя страна обвини съпартииците си в нелоялност. 

"В момента трябва да направим избор между някой, който е квалифициран и достоен да се кандидатира за президент, и друг, който многократно е доказвал, че не е подходящ за тази длъжност. Тръмп няма нито темперамента, нито преценката, нито почтеността, която трябва да има един президент. И това беше видно още преди да чуем обидните му коментари спрямо жените. Факт е обаче, че сега има хора, които казват: "Ние не сме съгласни, ние наистина не одобряваме, но ние все още го подкрепяме". Те все още мислят, че той трябва да бъде президент. Това според мен е безсмислено", заяви Барак Обама. 

Ново социологическо проучване на Ройтерс от началото на седмицата показва, че Клинтън е увеличила преднината си с 8 процента спрямо миналата седмица. Четиридесет и пет процента от запитаните казват, че ще гласуват за нея в президентските избори на 8 ноември. 37% са за Тръмп, а 18 процента заявяват, че няма да подкрепят нито един от двамата.