10 години от убийството на Анна Политковская

Какво се случи на 7 октомври 2006 г.?

07.10.2016 | 13:05 Редактор: Мария Аладжова
10 години от убийството на Анна Политковская

Десет години след убийството на Анна Политковская нейното бюро в редакцията на опозиционния вестник "Новая газета" все още е празно. На него е поставена снимка на разследващата журналистка, която приживе бе един от най- острите критици на управлението на Владимир Путин.

Анна Политковская си спечели световно признание за работата си по разкриването на беззаконията на руската армия по време на войната в Чечня. Журналистката бе застреляна на 7 октомври през 2006 г. в асансьора пред апартамента си в Москва.

Убийството на Политковская предизвика широк обществен отзвук не само в Русия, но и по света. Мнозина заподозряха руските власти като негови поръчители, макар Кремъл категорично да отхвърли тези обвинения. Покушението над 48-годишната Политковская се превърна в едно от най-скандалните убийства в Русия при управлението на президента Владимир Путин.

По делото за убийството бяха осъдени чеченецът Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови, бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов и бившият служител в московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков.

Имаше два процеса - през 2008 г. съдебните заседатели се произнесоха за оправдателна присъда, но тя бе отменена от Върховния съд.

През 2014 г. чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката във входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, известен с криминалното си минало – беше осъден като организатор на убийството.

Двамата получиха доживотни присъди, а съучастниците им ще лежат в затвора между 12 и 20 години.