fallback

Първи дебат на кандидатите за вицепрезидент на САЩ

Майк Пенс и Тим Кейн спориха за расовите предразсъдъци, отношенията с Русия и недостатъците на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

05.10.2016 | 14:00 Автор: Луиза Божинова

По време на 90-минутния телевизионен дебат на кандидатите за вицепрезидент на САЩ, излъчван на живо по "Си Би Ес", републиканецът Майк Пенс и демократът Тим Кейн спориха за расовите предразсъдъци на полицаите, отношенията с Русия и недостатъците на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Сенаторът демократ от Вирджиния Тим Кейн започна дебата като наблегна на своя опит като политик, заемал различни постове. Той критикува предложението на Тръмп да се намалят данъците, тъй като според него това би облагодетелствало само богатите и би върнало страната в рецесия. 

Опонентът му Майк Пенс му отвърна със своята история - как от "момче от малък град" в Индиана е станал губернатор на щата. Той защити Доналд Тръмп, като обвини Клинтън в провеждане на кампания, основана на нападки. Пенс се изказа негативно за икономическите планове на Клинтън. 

Демократът Кейн нападна Доналд Тръмп за данъчните му отчети, които милиардерът отказва да направи публично достояние. 

"Губернатор Пенс е трябвало да даде данъчните си отчети на Доналд Тръмп, за да покаже, че е квалифициран да бъде вицепрезидент. Доналд Тръмп трябва да стори същото за американската общественост, за да покаже, че е квалифициран да бъде президент, но той нарушава това свое обещание", каза Тим Кейн. 

Майк Пенс отговори на обвиненията така: "Доналд Тръмп е подал над 100 страници финансови отчети, както законът изисква. Американският народ може да ги разгледа и той, сенаторе, ще публикува данъчните си отчети, когато одитът му приключи."

"Ричард Никсън публикува своите отчети, докато още се намираше под одит. Ако не можете да срещнете стандарта на Никсън", заяви Тим Кейн. 

Отношенията с Русия запалиха искрата на дебата. Републиканецът Пенс обвини Кейн и Хилари Клинтън в желание да продължат външната политика на Барак Обама, която, според Пенс и Доналд Тръмп, е довела до текущата кризисна ситуация в Сирия и влошените взаимоотношения на Щатите с Русия. 

Кейн контрира своя опонент с контраобвинение към Тръмп в сервилност спрямо руския президент Владимир Путин. 

"Доналд Тръмп отново похвали Владимир Путин. Ясно е, че той има бизнес отношения с руските олигарси, свързани с Путин. И странното твърдение, че Владимир Путин е по-добър лидер от Барак Обама. Та той преследва гейовете и журналистите. Ако не знаете разликата между диктатурата и лидерството – трябва да се върнете обратно в пети клас", посочи Кейн. 

"О, моля ви се, сенаторе. Това беше под нивото на вас и Хилари Клинтън. Това наистина доста низко", отвърна Пенс. 

Социологическите проучванията след дебата показаха победа за вицепрезидента на Доналд Тръмп Майк Пенс. Според 48 на сто от зрителите и политическите експерти той е доминирал над опонента си с по-силни аргументи и по-балансирано поведение. 

Вицепрезидентът на Хилари Клинтън Тим Кейн, който получава 42 на сто от вота на аудиторията, беше критикуван за това, че е прекъснал опонента си 70 пъти.  Кандидатпрезидентската битка за Белия дом продължава с дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, планиран за 9 октомври в Сейнт Луис.

fallback
Още от Свят
fallback