Първи президентски дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

Анализаторите са раздвоени за това кой е победителят

27.09.2016 | 13:10 Редактор: Луиза Божинова
Първи президентски дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

Проведе се първият президентски дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Пред близо 100 милионна зрители кандидатите на Републиканската и Демократическата партия спориха за работните места, данъците и расизма

Анализаторите са раздвоени за това кой е победителят. Според тях Хилари е спечелила дебата с 62% одобрение сред анкетираните.

Външната политика бе една от основните теми, на които прехвърчаха искри между двамата кандидати. 

"Не съм подкрепял войната в Ирак. Това е глупост на мейнстрийм медиите, която тя измисли, защото най-добрият играч в нейната кампания са точно мейнстрийм медиите", каза Тръмп. 

"Прекарах година и половина, за да създам коалиция, която включва Русия и Китай, за да бъдат наложени най-тежките санкции срещу Иран. И ги накарахме да седнат на масата за преговори. Моят наследник Джон Кери и президентът Обама постигнаха споразумение, което прекрати ядрената програма на Иран и то без да бъде направен и един изстрел. Това е дипломация, това е изграждане на коалиция, това е работа с другите нации", заяви Хилари Клинтън. 

По отношение на икономиката, Тръмп атакува Клинтън заради факта че чак сега се е загрижила за доходите на американците от средната класа, след като заема важни постове от много години, на което тя припомни какво е направила като сенатор. 

Бившият държавен секретар от своя страна нападна опонента си с обвинението, че "живее в свой измислен свят", припомняйки, че той започва кариерата си като милионер, с помощта на баща си. 

"Той цели облагодетелстването на компаниите с данъчната си политика", обвини го тя. 

Магнатът възрази, че данъчните му облекчения ще засегнат не само големите фирми, но и по-малкия бизнес. Той разкри, че цели състояние на икономиката както по време на управлението на президента Роналд Рейгън. 

"Основният въпрос на тези избори е в каква страна искаме да живеем и какво бъдеще да построим заедно. Днес внучка ми има рожден ден и много си мисля за това. Първо, трябва да изградим икономика, която работи за всички, а не само за тези на върха. Това означава, че се нуждаем от нови и по-добри работни места и повишени доходи. Искам да инвестирам във вас. Искам ние да инвестираме в бъдещето си. Това означава нови работни места в областта на инфраструктурата, в производството, иновациите и технологиите, както и в малкия бизнес", подчерта Хилари Клинтън. 

"Когато Клинтън започна да говори за икономика виждаме нещо интересно. Как тя не промени нищо в сферата, след като беше повече от 30 години на ръководни постове. Всички споразумения, които тя направи не бяха в помощ на обикновения човек", настоя Тръмп. 

Демократическата кандидатка нападна съперника си за това, че не е обявил данъчната си декларация, което по думите ѝ повдига въпроси дали той наистина е толкова богат и благодетелен, колкото се изкарва. Тръмп беше лаконичен. 

"Това показва, че съм умен. Ще обявя данъчната си декларация, когато тя публикува 30-те хиляди имейла, изтрити от личния ѝ интернет сървър", обяви той. 

Силна беше и символиката на поведението и визията на двамата кандидати за Белия дом. 68-годишната Клинтън беше облечена с червен костюм с панталони, а 70-годишният Тръмп носеше тъмен костюм със синя вратовръзка. Тя се обръщаше към него с малкото му име Доналд, докато той я наричаше министър Клинтън.