Хиляди блокираха Брюксел с протест срещу търговското споразумение

Хората се страхуват от спиране на контрола по качеството на стоките

21.09.2016 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Хиляди блокираха Брюксел с протест срещу търговското споразумение

6 хиляди души блокираха центъра на Брюксел с протест срещу сключването на споразумението за свободна търговия със САЩ и Канада. Демонстрацията беше организирана от синдикати, еколози и фермери, според които тези договори са в защита на корпорациите, а не на гражданите и потребителите.

Според експерти в Брюксел двата договора целят да улеснят износа на продуктите на малките и средни предприятия. Според различни работодателски сдружения обаче в споразуменията не се гарантират работните места и качеството на храните. Застрашава се и околната среда. 

"Казват, че целта на споразуменията е да бъдат премахнати всички търговски бариери като митата и налозите. Така щяла да се насърчи конкурентоспособността, свободният пазар и свoбодната търговия. Проблемът е, че така ще бъде спрян и контролът по качеството на храните и стоките. Това е нещо, което ние като потребители и граждани не можем да толерираме", заяви Игор Лакост.

Подписването на споразуменията за свободна търговия със САЩ и Канада е предвидено за 27 октомври. То трябва да бъде ратифицирано от 40 национални и регионални парламенти в Европейския съюз. Ако това стане двата договора могат да влязат в сила още в началото на следващата година. Някои европейски държави, сред които и България, обаче все още имат резерви относно ползите от тези споразумения.