Седем обвинения срещу заподозрени за взривовете в Ню Йорк и Ню Джърси

28-годишният Ахмад Хан Рахами е задържан след престрелка с полицията

20.09.2016 | 13:00 Редактор: Луиза Божинова
Седем обвинения срещу заподозрени за взривовете в Ню Йорк и Ню Джърси

Седем обвинения за заподозрения за взривовете в Ню Йорк и Ню Джърси. Пет от тях са за опит за убийство, а другите две - за притежание на оръжие. 

28-годишният Ахмад Хан Рахами – американец от афганистански произход, беше арестуван в понеделник следобед. Той е пътувал най-малко три пъти до Афганистан. Последният път е бил през 2014 година. Поводът за пътуванията все още не е изяснен. 

Разследващите проверяват дали натурализираният американски гражданин от афганистански произход е пътувал с цел посещение на роднини или с други цели. Той беше задържан в Линдън, щата Ню Джърси след престрелка с полицията. 

Собственик на бар в града намира Рахами в понеделник сутринта, заспал пред входната врата на заведението. 

"Собственикът на бара в началото не е знаел, че това е човекът. Той си помислил, че това е просто някакъв бездомник. Опитал се да го изгони от имота, но мъжът отказал да си тръгне. Затова той се обадил в полицията. Тогава мъжът тръгнал надолу по улицата и някъде тук, на това място срещнал полицаите", разказва Майк, който живее в района.

При пристигането на униформените Рахами открил огън и ранил двама полицаи. 
Престрелката завършва с ареста на ранения предполагаем нападател. 

Прокуратурата в окръг Юниън е повдигнала пет обвинения срещу Рахами. Едно от тях е за опит за убийство на служител на реда при престрелката. Федералните власти все още проверяват дали могат да му се повдигнат свързани с тероризъм обвинения. 

Арестът беше съпроводен с намирането на пет подозрителни устройства, сложени в раница близо до града. Едно от тях избухна по време на обезвреждането от робот. 

Рахами работил в ресторант, който семейството му държи в града - First American Fried Chicken. Мъжът е живеел в стая над заведението. Според кмета на Елизабет Рахами не е бил известен на полицията заради предполагаеми връзки с терористи. 

От ФБР съобщиха, че няма индикации, че в района на Ню Йорк да действа терористична клетка.