fallback

Бомбардираха хуманитарен конвой в Сирия, загиналите са 12

Камионите е трябвало да доставят помощ за близо 78 000 души

20.09.2016 | 12:35 Автор: Тодор Петров

Хуманитарен конвой е бил бомбардиран тази нощ край сирийския град Алепо. Часове след като Дамаск обяви край на примирието 20 камиона с обозначителните знаци на "Червения полумесец" са били поразени от въздушни удари пред сградата на хуманитарната организация.

По конвоя са били изстреляни най-малко 5 ракети, посочват местни жители. Камионите е трябвало да доставят хуманитарна помощ за близо 78 000 души, блокирани в контролирани от бунтовниците райони в близост до Алепо. 

Ръководителят на местния офис на Сирийския червен полумесец и още няколко души били тежко ранени при нападението. Активисти на базирания в Лондон Сирийски център за правата на човека съобщиха, че при бомардировката са били убити 12 души. 

Американският Държавен департамент определи атаката срещу хуманитарния конвой като крещящо нарушение на примирието и предупреди, че ще преразгледа сътрудничеството си с Русия по сирийския конфликт. 

 "Камионите бяха паркирани край този склад. В тях имаше хуманитара помощ – храна, брашно и лекарства. Имаше и одеала за децата. Всички 20 камиона са изгорели. Складът беше на Сирийския Червен полумесец. Ние сме хуманитарна организация. Помагаме на нуждаещите се", разказва доброволецът Ахмад.

Все още никой не е поел отговорност за нападението срещу хуманитарния конвой. Според активисти на Сирийския център за правата на човека атаката е дело на сирийски или руски военни самолети. По-рано бяха бомбардирани контролираните от опозицията райони на Алепо. Това стана няколко часа, след като правителствените сили обявиха, че прекратяват въведеното миналата седмица примирие. 

Същевременно световни и регионални сили, замесени в конфликта в Сирия, ще се срещнат днес в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, за да се опитат да спасят опитите за слагане на край на сирийската криза по пътя на дипломацията.

 

fallback
Още от Свят
fallback