Бомбардираха хуманитарен конвой в Сирия, загиналите са 12

Камионите е трябвало да доставят помощ за близо 78 000 души

20.09.2016 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Бомбардираха хуманитарен конвой в Сирия, загиналите са 12

Хуманитарен конвой е бил бомбардиран тази нощ край сирийския град Алепо. Часове след като Дамаск обяви край на примирието 20 камиона с обозначителните знаци на "Червения полумесец" са били поразени от въздушни удари пред сградата на хуманитарната организация.

По конвоя са били изстреляни най-малко 5 ракети, посочват местни жители. Камионите е трябвало да доставят хуманитарна помощ за близо 78 000 души, блокирани в контролирани от бунтовниците райони в близост до Алепо. 

Ръководителят на местния офис на Сирийския червен полумесец и още няколко души били тежко ранени при нападението. Активисти на базирания в Лондон Сирийски център за правата на човека съобщиха, че при бомардировката са били убити 12 души. 

Американският Държавен департамент определи атаката срещу хуманитарния конвой като крещящо нарушение на примирието и предупреди, че ще преразгледа сътрудничеството си с Русия по сирийския конфликт. 

 "Камионите бяха паркирани край този склад. В тях имаше хуманитара помощ – храна, брашно и лекарства. Имаше и одеала за децата. Всички 20 камиона са изгорели. Складът беше на Сирийския Червен полумесец. Ние сме хуманитарна организация. Помагаме на нуждаещите се", разказва доброволецът Ахмад.

Все още никой не е поел отговорност за нападението срещу хуманитарния конвой. Според активисти на Сирийския център за правата на човека атаката е дело на сирийски или руски военни самолети. По-рано бяха бомбардирани контролираните от опозицията райони на Алепо. Това стана няколко часа, след като правителствените сили обявиха, че прекратяват въведеното миналата седмица примирие. 

Същевременно световни и регионални сили, замесени в конфликта в Сирия, ще се срещнат днес в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, за да се опитат да спасят опитите за слагане на край на сирийската криза по пътя на дипломацията.