С празничен митинг Северна Корея отбеляза поредния успешен ядрен тест

Празненствата идват няколко дни, след като страната извърши най-мощния си до момента ядрен опит

14.09.2016 | 15:33 Редактор: Ирина Георгиева
С празничен митинг Северна Корея отбеляза поредния успешен ядрен тест

Радост със закъснение. С празничен митинг Северна Корея отбеляза петия по ред успешен ядрен тест на страната, който се извърши на 8 септември - в деня на 68-та годишнина от основаването на страната.

Видео, разпространено от държавната телевизия в Пхенян, показа стотици хиляди усмихнати хора, развяващи знамена на площад Ким Ир Сен в столицата. 

Празненствата идват няколко дни, след като Северна Корея извърши най-мощния си до момента ядрен опит. Пхенян обяви, че тестът на атомното оръжие е бил успешен и страната има готовност да го повтори във всеки един момент.

Според западни експерти, мощността на бомбата е била поне между 10 и 30 килотона, за да предизвика силното земетресение от 5.3 по Рихтер. Веднага след опита Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще наложи нови санкции на Пхенян.

Припомняме, че дни след това САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Пхенян.

"Вашингтон ще работи с членовете на Съвета за сигурност на ООН и другите участници в шестстранните преговори за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров, както и с международната общност, за да се постигне изпълнението на съществуващите резолюции за Съвета за сигурност. Ще вземем допълнителни мерки, включително и по-нататъшни санкции, за да покажем на Северна Корея, че незаконните й и опасни действия ще имат последствия", обясни постоянният представител на САЩ в ООН, Саманта Пауър в събота.

Същевременно стана ясни, че Северна Корея се подготвя за шести ядрен опит. Това съобщиха местни агенции в понеделник, без да уточняват подробности.