Мощен тайфун връхлетя Тайван, евакуираха 1500 души

Отменени са стотици полети, хиляди домакинства останаха без ток

14.09.2016 | 14:22 Редактор: Тодор Петров
Мощен тайфун връхлетя Тайван, евакуираха 1500 души

Мощен тайфун удари Тайван в ранните часове днес. Превантивно бяха евакуирани близо 1500 души, живеещи в южната част на острова. Ветровете в окото на стихията "Меранти" са със скорост от над 370 километра в час.

Според синоптиците проливните дъждове ще предизвикат наводнения. Училищата и държавните учреждения в южната част на острова остават затворени до второ нареждане. Стотици полети са отменени. Няколко хиляди домакинства останаха без ток заради скъсани електропроводни жици.

"Взети са всички превантивни мерки за населението, живеещо на пътя на тайфуна. Времето наистина е много лошо, но се надяваме скоро силата на стихията да отслабне. Има огромни вълни в крайбрежните райони и хората са призовани да потърсят подслон на по-високи места", коментира един от спасителите Хуанг Чиен-Тинг.

Властите изпратиха 4 000 военни и полицаи, които да помагат на местните жители в евакуацията и предпазването на имуществото им. Тайфунът "Меранти", образувал се в Тихия океан, е четиринайсетият и най-силен тропически циклон за Азия през този сезон.