fallback

Жан-Клод Юнкер: Искаме по-добра Европа

Брекзит не означава разпадане на европейската общност, подчерта председателят на Европейската комисия

14.09.2016 | 13:21 Автор: Ирина Георгиева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очерта предизвикателствата пред Общността в годишната си реч пред евродепутатите. 

В нея той акцентира, че уважава решението на британския народ, но и същевременно съжалява за това, че Лондон избра да напусне пределите на ЕС.

"Но Брекзит не означава разпадане на европейската общност. ЕС не е поставен в риск от Брекзита. Но решението за отцепване на Лондон доведе до вълна от нарастващ популизъм и Европа трябва да бъде защитена. Европа никога няма да тръгне по пътя на национализма и популизма, въпреки кризата в ЕС. Европа никога не трябва да се превръща в единна държава, защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие, което сме длъжни да запазим. Ние не разрушаваме, ние градим. Искаме по-добра Европа....", призова председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той съобщи също, че още през октомври България ще получи допълнителна логистична помощ за опазване на външната граница на Европа. Нейното конкретно измерение е 200 граничари и 50 автомобила.

 

fallback
Още от Свят
fallback