fallback

Трима сирийци са арестувани в Германия по подозрение, че са терористи

Следователите смятат, че те са доброволци за "мисия" на "Ислямска държава", както и че единият е бил обучен да борави с оръжия и експлозиви

13.09.2016 | 16:46 Автор: Ирина Георгиева

Трима сирийци са били арестувани в Германия по подозрения, че планират нападения от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщиха германски прокурори, цитирани от BBC.

Мъжете - на възраст между 17 и 26 - са били задържани при при антитерористична операция в германските провинции Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн днес.

По-късно министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви пред журналисти, че заподозрените може да са имали връзки с мъжете, които нападнаха Париж през ноември миналата година.

Той ги определи като "три спящи клетки".

Мъжете - идентифицирани само като Махир ал-Х на 17 години, Ибрахим M на 18 години и Мохамед A на 26 години - са казали, че са пътували през Турция и Гърция с фалшиви паспорти.

Следователите смятат, че те са доброволци за предполагаема "мисия" на "Ислямска държава", както и че 17-годишният е бил обучен да борави с оръжия и експлозиви в Ракка.

Те са получили фалшиви паспорти, мобилни телефони с предварително инсталирана програма за комуникация и четири цифрени суми в щатски долари.

При акцията за ареста са участвали 200 полицаи и охранителни служители. Те нахлули на шест места, включително и три бежански центъра.

Според разследващите мъжете са влезли в Германия през ноември 2015 г. с намерението "да извършат определена цел (на "Ислямска държава" или да изчакат по-нататъшни инструкции".

За първи път сирийците са попаднали под погледа на властите преди месец. Оттогава са били под наблюдение и са се подслушвали телефонните им разговори.

Мезиер посочи още, че те са били доведени в Европа от същите каналджии, които са превозили до Европа ислямистките екстремисти, извършили атентатите в Париж през ноември, когато бяха убити 130 души

fallback
Още от Свят
fallback