fallback

Безработните в Италия намаляха с 439 хил. за година

Премиерът Ренци щастлив: Превръщаме се в държава на младите хора

12.09.2016 | 17:00 Автор: Тодор Петров

През последните три месеца пристигат положителни сигнали от пазара на труда в Италия, която от години се бори с безработицата. Според Националния институт за статистика, в периода април-юни заетостта се е увеличила със 189 хил. души в сравнение с предходното тримесечие и с цели 439 хил. спрямо същия период през 2015 г.

Добри новини от статистическите данни идват и за младите хора, пише La Stampa. Регистриран е ръст на заетостта сред 15 и 24-годишните, въпреки че той остава далеч от нивата през 2012-2013 г.  Продължава възстановяването във възрастовата група 25-34 години, докато при по-зрелите се наблюдава спат в заетостта.

Доста по-голямо увеличение се наблюдава при заетите между 50 и 64-годишна възраст. Според анализаторите това се дължи на ефекта от пенсионната реформа, която "отдалечава хората от изхода на пазара на труда".

Статистическият институт отбелязва и спад в броя на младите хора, които нито учат, нито работят - за една година са преброени 252 хил. по-малко.

Данните зарадваха италианския премиер Матео Ренци, който обяви, че Италия се превръща лека полека в държава на младите хора, но има още много да се работи.

fallback
Още от Свят
fallback