fallback

Лавров и Кери решават за Сирия в Женева

Сирийската опозиция предупреди, че може да не приеме сделката между Москва и Вашингтон

08.09.2016 | 14:39 Автор: Тодор Петров

Топ дипломатите на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери ще преговарят за Сирия днес и утре в Женева. В същото време опозицията в Сирия заяви, че няма да приеме сделка между Москва и Вашингтон, ако тя се различава от нейния план.

Главният представител на опозицията Рияд Хиджаб заяви, че бунтовниците в страната няма да отстъпят от плана си. Върховният преговорен комитет, който е подкрепен от Саудитска арабия и западните държави, представи плана си за ново политическо решение в Сирия на среща в Лондон. 

Той трябва да започне със създаването на преходна администрация, в която да участват опозицията, правителството и гражданското общество. Според този план президентът Башар Асад ще трябва да напусне поста си след шест месеца, а след година и половина да бъдат проведени избори. 

Междувременно стана ясно, че САЩ и Русия са далече от сделка за Сирия. Това каза на пресконференция в Лондон американският министър на отбраната Аштън Картър, опровергавайки слуховете, че примирието ще стане в близките часове. 

Според него държавният секретар на САЩ Джон Кери не би правил опити да проведе още една среща с руския външен министър Сергей Лавров, ако не е уверен в успеха ѝ. От руското външно министерство съобщиха, че двамата външни министри са подготвили оставащите детайли на споразумението за руско-американско взаимодействие в борбата с действащите в Сирия терористични групировки, за разширяване на хуманитарния достъп и за начало на междусирийския политически процес.

 

fallback
Още от Свят
fallback