Визите за турски граждани в ЕС няма да отпаднат тази година

Това прогнозира евродепутатът Светослав Малинов

04.09.2016 | 12:26 Редактор: Мария Аладжова
Визите за турски граждани в ЕС няма да отпаднат тази година

Отпадането на визите за турски граждани, което Анкара настоява да стане до октомври тази година, е невъзможно. Това заяви в ефира на предаването "Брюксел 1" евродепутатът Светослав Малинов.

Вчера стана ясно, че Турция се е съгласила да продължи да прилага мигрантската сделка с ЕС, а върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурността - Федерика Могерини заяви, че двете страни ще продължат да работят за визова либерализация.

"Решението за либерализация на визите, нека да ги наричаме премахването на визите или свободното пътуване и престой до три месеца, трябва да бъде взето съвместно от Съвета и от Европейския парламент. Според мен на този етап това е невъзможно. В този смисъл онтошенията между Турция и Европейския съюз трябва да се развиват на тази основа. А именно, че засега няма мнозинства в тези органи на Европейския съюз, има колебания, има нови подозрения и има намаляване на доверитето към Ердоган", коментира Светослав Малинков.

Според него Турция ще трябва да приеме факта, че либерализация до края на годината няма да има: 

"Аз се надявам, че реакцията ще бъде, макар и на възмущение и на недоволство, няма да премине тази реакция в опити да се използват бежанците за натиск върху Европейския съюз. Това няма да доведе до нищо добро за Турция, защото ще създаде проблеми на съседни държави, най-вече България и Гърция".