Ердоган се хвали: Военната ни операция в Сирия е успешна

Страните от Г20 трябва да вземат мерки срещу "Ислямска държава", настоя президентът на Турция

02.09.2016 | 13:08 Редактор: Тодор Петров
Ердоган се хвали: Военната ни операция в Сирия е успешна

Турската военна операция в Сирия преминава успешно. 400 квадратни километра територия са били прочистени от джихадистката групировка "Ислямска държава" и кюрдската милиция Сили за защита на народа. 

С тези думи започна пресконференцията си относно действията на военните в Сирия турският президент Реджеп Ердоган. Той за първи път лично съобщава данни за операцията, започнала миналия месец. 

Ердоган подчерта, че и "Ислямска държава, и кюрдските бойци са заплаха за Турция. 

"Предложихме да създадем сигурна зона в Сирия. Обсъдихме идеята с всички наши западни приятели. Всички казаха, че това ще е добре. Въпреки техните думи, когато се стигна до момента да се вземат ясни решения никой не го направи. Вярвам, че страните от Г20 трябва да вземат мерки", коментира турският държавен глава. 

Ердоган направи това изявление, след като САЩ обвиниха Турция, че напада подкрепяните от тях кюрди, които играят ключова роля в борбата против "Ислямска държава". Кюрдските сили не са се изтеглили източно от река Ефрат в Северна Сирия, увери турският президент, отричайки това твърдение на американското правителство. 

Той добави, че турските сили удрят всички позиции на терористите. В това число и на кюрдските бойци.