fallback

Анкара няма да изпълнява споразумението с ЕС, ако безвизовият режим не влезе в сила

Турските власти са категорични, че спазват задълженията по реадмисия на нелегални мигранти

01.09.2016 | 17:25 Автор: Мария Аладжова

Турция няма да прилага споразумението за реадмисия с ЕС, насочено за спиране на наплива на нелегални мигранти, ако на турците не бъде предоставена възможността за безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано.

Това заяви днес турският министър за ЕС Йомер Челик на пресконференция с намиращия се в Анкара еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

"Защо го казваме? За да сме сигурни, че ще си сътрудничим повече и ще решим тези проблеми", поясни Челик, като добави, че Турция изпълнява задълженията си по споразумението с Брюксел. 

Еврокомисар Аврамопулос отчете, че правителството е постигнало напредък по изискванията за безвизов режим, но все още има да приема ключови реформи.

Европейският съюз ще осигури подкрепа и помощ на Турция да изпълни последните детайли и изисквания, за да отвори пътя за общото ни желание да видим съвсем скоро турските граждани да пътуват без визи в Европа.

През март Анкара и Брюксел се споразумяха Турция да спре бежанския поток към Европа, а в замяна да получи финансова помощ и безвизов режим за турските граждани. 

fallback
Още от Свят
fallback